Sıkça Sorulan Sorular
1-Ehliyet sınavında kaç soru var?
Ehliyet sınavında toplamda 50 soru bulunmaktadır. Ehliyet sınavındaki soruların 27`si trafik dersinden, 13`ü ilk yardım bilgisi, 10 tanesi araç tekniği (motor) dersinden sorulmaktadır.
2-Ehliyet sınavı puanı nasıl hesaplanır?
Adayların sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilecek, yanlış cevaplar dikkate alınmayacak, tespit edilen doğru cevap sayıları ile 100 puan üzerinden hesaplama yapılacaktır. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahip olacak sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.En az  35 doğru cevap ile 70 puan alıp geçersiniz.
3-Ehliyet sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?
Hayır. Ehliyet sınavında yanlış cevapladığınız sorular net sayınızı etkilememektedir.
4-Ehliyet teori (yazılı) sınavına kaç kez girme hakkı var?
Ehliyet sınavında adaylar, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir.
5-Sınav süresi toplam kaç saattir?Â
Toplam 60 dakikadır. Sınav saatini 1 dakika geçirirseniz, içeri alınamazsınız. 30 dakika önceden sınav yerinizde olunuz.
6-Ders saatlerinde ne kadar devamsızlık yapabilirim?
Mazeretsiz olarak toplam ders saatlerinin \%20'si kadar.
7-Sürücü belgemi almadan sürücü sertifikasıyla araç kullanabilir miyim?Â
Hayır. Trafik Tescil Bürosuna başvurup sürücü belgenizi aldıktan sonra araç kullanabilirsiniz
8-Yazılı ve direksiyon sınavı nerede yapılıyor?Â
Ankara Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün belirlediği okullarda yazılı sınav, direksiyon sınavı ise, Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Trafik Şube Müdürlüğünün belirlediği güzergâhta yapılır.
9-Sürücü olur raporu nerelerden alınabilir?
Aile hekiminizden ücretsiz alabilirsiniz, Alamazsanız Devlet Hastaneleri ve sürücü olur raporu vermeye yetkili özel hastanelerden alınabilir.Â
10-Sürücü sertifikamı aldıktan sonra ne kadar süre içerisinde Trafik Tescil Bürosuna başvurmam gerekiyor? Eğer verilen süre içerisinde başvuru yapamazsam sürücü sertifikam iptal olur mu?
Â
Sertifikalar alındığı tarihten itibaren 2 yıl geçerlidir.
Sağlık raporu alındığı tarihten itibaren 1 yıl geçerlidir. Süresi dolduğu takdirde yeniden sağlık raporu alınıp eskisi atılmadan dosyaya ilave edilir.
11-İlkokul mezunu olanlar hangi tarihe kadar sürücü belgesi için müracaat edebilir? İlköğretim 6. sınıftan terk ettim ehliyet alabilir miyim?
İlkokul mezunları sürücü belgesi alabilmektedir. Her hangi bir tarih şu an için söz konusu değildir.Evet, ilköğretim 6 7 8 sınıflardan terk etmiş olanlarda ehliyet alabilmektedir.
12-Stajyer ehliyet nedir ve ne zaman alınmaya baÅŸlayacak?Â
Stajyer ehliyet Mecliste bekleyen yeni Trafik Yasası çıktığı an uygulamaya geçecek bir ehliyet türüdür. Uygulama başladığı an sürücü kurslarına yeni müracaat etmiş olanlar, kayıtlı olanlar, sınavlara girmiş ancak başarılı olamayanlar (yani sınavda kalanlar) ayrıca ehliyet sınavlarında başarılı olup sertifikasını alanlar sertifika almayı hak edenler eğer sertifikalarını ehliyete çevirmemişlerse onlarda stajyer ehliyet kanunundan etkilenip stajyer ehliyet alacaklardır.1.1.2016 dan itibaren uygulamaya geçmiştir.
13-Stajer ehliyet ehliyet neler getirecek neler götürecek?
Stajyer ehliyet 2 yıl süre ile geçerli olacak kanunda belirtilen yasaklamalar çiğnenmediği takdirde 2 yıl dolduktan sonra Trafik tescile müracaat edip hiç bir ücret (stajyer ehliyet alınırken ödeme yapılacak ) ödemeden normal ehliyete çevrilecek bir ehliyet.
2 yıl süre ile dikkat edilmesi gerekenler
2 Yıllık süre içinde 5 kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden, 5 kez hız sınırlarını aşan ve her ne derecede olursa olsun alkollü ve uyuşturucu madde alarak araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralanmalı trafik kazasına neden olan ve 75 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri geri alınarak iptal edilecek. Bu kişiler yeniden sürücü kursuna giderek sınava girmek durumunda kalacaklar. 2 yıl süreyle bu tür suçları işlemeyenlere 1 yıl içinde başvurmaları halinde sürücü belgesi verilecek.
14-E sınıfı ehliyetim var Tır (Çekici) kullanabilir miyim?  E sınıfı ehliyetimi yeni aldım E sınıfı ehliyetle tır kullanabilir miyim, ne zamana kadar alınmış olan E sınıfı ehliyetle tır kullanılabilir?
E sınıfı ehliyeti yeni almış olanlar veya 27 Nisan 1997 tarihinden sonra alanlar E sınıfı ehliyetle TIR çekici kullanamazlar. Tır ( Çekici ) kullanmak için D sınıfı çekici ehliyetini almak zorundasınız. 27 Nisan 1997 Tarihinden önce alınmış E sınıfı ehliyetle çekici (tır) kullanılabilir.
15-Sürücü kursuna kayıt oldum sınavlara girdim başarısız oldum kurs değiştirebilir miyim böyle bir imkânım var mı?
Böyle bir imkânınız yok. Sürücü kurslarında normal okullardaki gibi nakil olayı bulunmamaktadır.
16-Ehliyetimi kaybettim kayıp ehliyet yeniden nasıl çıkarılır?
Ehliyeti ilk aldığınız Trafik Tescilin haricinde başka bir yerleşim yerindeyseniz bulunduğunuz yerdeki Trafik Tescil Büro Amirliğine de müracaat edebilirsiniz.
Kaybolan Ehliyeti Yeniden Çıkarmak için Gerekli Belgeler
1.  Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne hitaben yazılmış dilekçe,
2.  Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
3.  Kaybolan sürücü belgesinde mevcut değil ise kan grubu belgesi veya yazılı beyanı,
4. Â Ä°ki (2) adet fotoÄŸraf,
5.  Sürücü belgesi kart ücreti
Ehliyet kaybında yapılacakları kısaca toparlayacak olursak;
1-Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden aldığınız hazır dilekçedeki boşlukları dolduruyorsunuz.
2-İşlemin gerçekleşmesi için asıl nüfus cüzdanı ve fotoğrafınız gerekiyor.
3-Kaybolan sürücü belgenizde yer almıyorsa, kan grubu belgenizi de almanız gerekiyor.Â
4-Ehliyet kaybının maddi bir cezası yok ancak iÅŸlem esnasında sürücü belgesi ücretini vermeniz gerekiyor.Â
5-Sizin tamamlayacağınız bu belgelere ek olarak, parmak izi alınıyor. Bu işlem biraz vakit alabiliyor.
17-Ehliyet almaya hak kazanmıştım, yani dosyamı aldım. Ehliyetimi gidip çıkarttırmadım ve bu dosyayı alalı 1 sene oldu. Benim öğrenmek istediğim bu dosya ile bir tanıdığım gidip benim için emniyetten ehliyet alabilir miyim?  Ya da sizce ne yapabilirim?
Dosyayı alalı 1 sene olmuşsa sağlık raporu ve savcılık temiz kâğıdını (2 yıl geçerli)  yenilemeniz gerekir. Sizin yerinize bir başkası emniyet müdürlüğü trafik büroya müracaat edemez. Trafik büroya müracaatı şahsen kendiniz nüfus cüzdanınız ve diğer evraklarla birlikte yapmanız gerekir. Vekâlet veya her hangi bir şekilde başkası sizin yerinize kesinlikle müracaat edemez...